Vad är line dance?

 

"DANS:
UTTAL: dan:s
GENUS: r. l. m. best. -en; pl. -ar l. -er.
BETYDELSE: med afs. på rytm o. hastighet bestämd af en l. flera personer vanl. till musik l. sång utförd, af vissa steg, hopp, vändningar o. d. bestående kroppsrörelse, hos många naturfolk o. forntida folk utgörande bl. a. en beståndsdel i den religiösa kulten o. hos kulturfolken, särsk. de moderna, förekommande än som konstprestation än som sällskapsnöje i många växlande former; ifrågavarande kroppsrörelse betraktad som konst l. som yrke; handlingen att dansa, idkandet af dans."
 
Citat från Sv. Akademiens Ordlista anno 1907

Line dance är en dansform där man inte behöver någon danspartner. Dansarna står på rader, därav namnet line dance. Varje dans består av fasta kombinationer (t.ex. grapevine, shuffle, hitch, hook) av danssteg som upprepas under dansens gång. En del kombinationer innehåller vändningar som gör att dansarna byter riktning inför nästa serie. Danserna blir på så sätt oftast en-, två- eller fyrväggsdanser. Idag finns det över 28000 danser och nya tillkommer hela tiden. Alla har sitt eget namn och sina steg som dansarna lär sig utantill.

 

Line dance är en av de mest allsidiga dansformer som finns, med danssteg inlånade från de flesta dansstilar i världen såsom klassisk, latinamerikansk, rock & roll, hiphop osv. Musiken har främst varit en modern rockig country och westernstil, men under de senare åren har många line dance-koreografer skapat danser till modernare musik typ rock, funk, pop och disco. Tempot i danserna varierar mycket allt från lugna och svävande valser till svettiga och fartiga rocklåtar.

 

Line dance finns på alla nivåer. Allt från glada amatörer till elitnivå med tävlingar i SM, EM och VM. Man kan stanna på samma nivå hur länge man vill eftersom det ständigt tillkommer nya danser. Line dance passar hela familjen, så ta med barnen och farmor! Det är inte bara roligt att dansa, det är även bra motion. Vi stärker ben och rygg, får en bra konditionsträning och det finns tecken som tyder på att line dance kan förebygga benskörhet. Studien pågår vid idrottsmedicinska enheten på Umeå Universitetssjukhus.

 

Det sägs att line dance har sina rötter från gruvorna och skördefesterna i USA. Först som en form av pausgympa i gruvorna och senare som ett sätt att umgås och piffa upp vardagen. Dagens dans fick ett uppsving på 1970-talet med John Travoltas ”Saturday Night Fever”. Till Sverige kom dansen på 1990-talet.

 

Lite mer info finner du även här, i en artikel från Aftonbladet Hälsa. Observera dock att artikeln är från 1999, så alla fakta kanske inte är så aktuella. En annan bra artikel finns här. Den skrevs av DNs Jessika Kempe den 3 september 2005.

 

Varför ska man då dansa linedance? Jo, framförallt är det väldigt roligt, men det finns även andra fördelar med det:

Är du sugen? Sätt på dig ett par sköna skor (gärna med danssula, inte gummisula!), fatta vattenflaskan släpp loss och ha så kul du bara kan!

 

Vi ses på dansgolvet!

 

Mer info på engelska om line dance finns hos Wikipedia - Ett gratis uppslagsverk på Internet